Kirasını göndermeyen kiracı ile ilgili süreç nasıl ilerlenir
Türkiye'de en çok gayrimenkul yatırımcılarının gayrimenkul alımlarının nedeni sabit bir gelirlerinin olması veya uygun bir daire alıp ticari anlamda kazanç elde etmekten ibarettir.
Her iki amaç ile alınan dairelerin çoğunun içerisinde kiracı bulunduğu sıkça karşılaşılan bir durumdur, taşınmazın sahibi olan kişi kiracının ödeme düzensizliğinden doğan mağduriyetlerinin giderilebilmesi için kiracıdan dairenin tahliyesini talep etse de bir çok kiracı bu nokta da gerek maddi imkansızlıklardan gerek ise borçlar kanunu hukukuna yeterince vakıf olmayan mal sahiplerinden dolayı kira ödemeden dairenin içerisinde ikamet etmeye devam ediyor.
Bu nedenle bu konumuzda kirasını ödemeyen veya zamanında ödemeyen kiracılar için ne şekilde bir hareket tarzını konut sahibinin yapması gerektiğine dair biraz bilgi vermek istedik.
* Öncelikle kirasını zamanında ödemeyen kiracıdan konut sahibinin gün veya ay olarak gecikme faizi talep etme hakkı bulunmaktadır, kirasını geciktirdiği ayların faizini konut sahibi talep etmesi durumunda alma hakkı bulunmaktadır. Hukuk noktasındaki süreçleriniz de ise karar açıklanmasından sonra değil ödeme alınamadığı tarih itibariyle kira faizi işlemeye başlayacaktır. Bu durum için her hangi bir tebligat ve bildirime gerek yoktur.
* Türkiye " Borçlar Konunu " na göre 120. maddesi gereğince yıllık temerrüt faiz oranı sözleşmede kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre belirlenir. Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamaz.
* Kiracı , kira ödemesini ödemediği durumda temerrüte düşmesinden dolayı konut sahibi dairenin tahliyesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Kiracının Tahliye Talep Süreci
Öncelikle dairenin tahliyesi talep edilmeden önce ödenmeyen 2 kira bedeli tutarınca konut sahibine ödenmeyen kira bedeli bulunması gerekmektedir.
Türk Borçlar Kanunu' nun 352/2. maddesine göre; kiraya veren, kiracıya kira bedelini ödemediği için yazılı olarak iki haklı ihtar göndermiş ise açacağı dava ile kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.
Türk Borçlar Kanunu' nun 315. maddesine göre; kiracı muaccel olan kira bedelini veya yan gideri zamanında ödemez ise, kiraya veren kiracıya 30 gün süre verip, bu sürede de borç ödenmez ise sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.
Tahliye için Gerekli Şartlar
1 - Kiracı iki haklı sebepten dolayı tarafına ihtar gönderilmiş olması gerekmektedir.
2 - Bu iki ihtarın aynı yıl içerisinde farklı aylara ait haklı sebeplerden oluşan ihtarlar olması gerekmektedir.
3 - İhtarnamenin muaccel olan kira alacağına istinaden , kiracıya gönderilmiş olması gerekmektedir.
Belirtilen süreçlerin tamamlanmasına istinaden devam eden sözleşmenin bitiş tarihi göz önüne alınmaksızın kiracının tahliyesi talep edilmektedir.